Tips och trix – sparmix

Januari är snart över och tips på hur gemene man ska överleva årets fattigaste månad har stått som spön i backen i landets tidningar och tv-kanaler. Detta har vi på DriveBack självklart snappat upp, sparintresserade som vi är, och har nu därför rangordnat några kloka råd utefter dess media-frekvens. Studien är inte speciellt vetenskaplig, vilket kan vara skönt för alla trötta studenter där ute, utan den bidrar helt enkelt bara med några helt klart godkända idéer på hur du kan få kassan att räcka längre.

Nr. 1: Rensa i förråd och garderober Aftonbladet, TV4, DiSVT
Det mest frekventa tipset de senaste åren har alltså varit att rensa ur förråd och garderober för att sälja vidare sina saker till bättre behövande. Fullt rimligt för både människor och hamstrar.
Sell all the things

Nr. 2: Kom överens med företag om att få dela upp inbetalningar
 Metro, TV4SVT
Ett inte alls lika sexigt tips som för övrigt inte bidrar någonting till ekonomin i slutändan. Du kommer bara att vara hungrig i slutet av februari istället för i januari.

Delade tredjeplatser:
Nr. 3.1: Städa din ekonomiDiSVT
Nr. 3.2: Ta med lunchlåda till jobbet – DiSVT
Nr. 3.3: Fynda i frysenAftonbladet & SVT
Nr. 3.4: Gå igenom skafferi och kylskåpAftonbladet & TV4
Nr. 3.5: Håll upp sparandet en månadMetro & SVT
Vi hade inte alls planerat att så många råd skulle få lika många referenser så vi har fått lov att rangordna dem efter eget tycke. De två självklara förstahandsvalen blev de som i längden faktiskt innebär att du kanske slipper leva fattigt i februari också, det vill säga får en verklig positiv påverkan på din ekonomi. Lunchlådan sparar enligt utsaga in över 14 000 kronor per år och efter en snabb huvudräkning är vi på DriveBack helt övertygade om dess stora ekonomiska påverkan.

Det tredje och fjärde valet, alltså frys-, kyl- och skafferirensande, hjälper enbart till att spara pengar i de fall då du räddar mat från att bli dålig. Det kan givetvis vara så och då anses det vara bra, men i de fall där det enbart innebär högre matutgifter övriga elva månader ligger de på samma låga nivå som det sista rådet. Det skjuter helt enkelt bara upp problemet…

Efter denna eminenta lista har vi även tagit med tre stycken favoriter från Dagens industri som inte riktigt nådde ända fram men som ändå anses värda att nämna.

Den dumma favoriten: Överskrid inte julbudgeten
Seriöst nu Di, det här måste vara det absolut sämsta rådet vi hört på länge. Inte på grund av att det ganska naturligt är en dålig idé att överskrida en budget, det är nog de flesta redan medvetna om. Det som gör det till det sämsta rådet är att de enda som faktiskt skulle få för sig att göra en julbudget, säg tre-fyra stycken i hela landet, mest troligt också är de som är absolut minst benägna att överskrida den.
Julbudget

Den sunda favoriten: Ersätt julklapparna med julklappslekar
Ekar familjekontot tomt samtidigt som ni alla vill ha en god julstämning tycker vi på DriveBack att julklappslekar med paket för rimliga summor är ett utomordentligt alternativ. Det ökar överraskningsfaktorn och ger samtidigt alla pengar över till det de faktiskt behöver.

För den snikne jäveln: Lämna tillbaka julklappen och köp samma sak den 20:e januari
Ja Di, vi vet att det kanske är smart ekonomiskt. Och ja, det gör ju kanske egentligen ingen större skillnad om man köper exakt samma storlek och modell igen en månad senare. Men… Att byta ut något du fått av en när och kär, något som de mödosamt valt ut och slagit in till just dig, mot ett annat likadant materiellt ting utan sentimentalt värde enbart för en liten extra slant på kontot… Det känns faktiskt bara kallt.
Tack för julklappen

Nu var listan slut, en aning längre än vad som var tanken från början, men självklart kommer vi också komma med ett väl valt råd till alla som vill spara en slant. Du har nog redan listat ut vad det är men här kommer det ändå: bli en DriveBacker och kör bilar helt gratis, en tank ingår alltid och först till kvarn gäller. Som tack för att ni läste kommer här en bild på en och en halv potatis:
En och en halv potatis_wiki

Kör försiktigt!

 

 

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *